Feijão preto – svarta bönor på brasilianskt vis

Fattiga i Brasilien lever på bönor och ris, men i mer välbeställda hushåll är bönorna en av flera sidorätter. En mer avancerad variant är feijoada som serveras vid högtider. Svarta bönor kallas i Brasilien för feijões pretos.

Ingredienser (4 portioner):

  • Svarta bönor (blötlägg och koka ½ kg torra bönor till receptet)
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 2 msk persilja eller koriander, hackad
  • Ev. 150 g bacon, i små skivor
  • Ev. 200 g calabresa (en brasiliansk kryddig korv), skivad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk salt (efter smak) eller avstå salt om du ska använda buljong
  • Ev. chili, hackad
  • 3 lagerblad
  • Vatten/buljong

Gör så här:

  1. Stek ev. bacon och korv i en stor stekpanna eller kastrull som ska kunna rymma alla ingredienser. När de har brynts, tillsätt löken och stek några minuter tills den är gyllenbrun.
  2. Tillsätt vitlök, lagerblad samt ev. chili och blanda.
  3. Tillsätt bönorna och salt och blanda väl. Koka upp och låt sjuda minst 25 minuter tills bönorna är mjuka. Rör om då och då. Tillsätt mer vätska vid behov.
  4. Tillsätt koriander/persilja. Blanda och smaka av.