Bönröra som brukar serveras som fyllning till burrito, som sidorätt eller som dippsås till exempelvis tortillachips. Det går också bra att servera röran med ris.
Ingredienser (4 portioner; 8 bufféportioner):
- 2 gul lök
- 2 vitlöksklyfta
- 2 färsk chili
- 760 g kokta svarta bönor, röda kidneybönor eller pintobönor
- 2 dl bönspad (i första hand, annars buljong/vatten)
- 1 krm salt
- 1 kruka färsk koriander (1 kruka motsvarar ca 20 g), eller ca 10 g torkad koriander
Gör så här:
- Använd konserverade kokta bönor eller förbered själv genom blötläggning och kokning.
- Skala och finhacka löken. Pressa vitlöken och finhacka chilin.
- Fräs lök och vitlök i fett några minuter på svag värme, utan att de tar färg.
- Använd gärna baconfett eller smör för bästa smak.
- Lägg i chili och avrunna bönor i pannan, häll på lite av spadet och låt sjuda i 5 minuter.
- Mixa bönsåsen grovt med mixerstav, alternativt mosa med potatisstöt. Smaka av med salt. Tillsätt mer av spadet för att göra lösare vid behov.
- Strö över färsk, hackad koriander.