Frijoles refritos (refried beans, bönröra på mosade bönor) – fyllning till burrito

Bönröra som brukar serveras som fyllning till burrito, som sidorätt eller som dippsås till exempelvis tortillachips. Det går också bra att servera röran med ris.

Ingredienser (4 portioner; 8 bufféportioner):

  • 2 gul lök
  • 2 vitlöksklyfta
  • 2 färsk chili
  • 760 g kokta svarta bönor, röda kidneybönor eller pintobönor
  • 2 dl bönspad (i första hand, annars buljong/vatten)
  • 1 krm salt
  • 1 kruka färsk koriander (1 kruka motsvarar ca 20 g), eller ca 10 g torkad koriander

Gör så här:

  1. Använd konserverade kokta bönor eller förbered själv genom blötläggning och kokning.
  2. Skala och finhacka löken. Pressa vitlöken och finhacka chilin.
  3. Fräs lök och vitlök i fett några minuter på svag värme, utan att de tar färg.
    • Använd gärna baconfett eller smör för bästa smak.
  4. Lägg i chili och avrunna bönor i pannan, häll på lite av spadet och låt sjuda i 5 minuter.
  5. Mixa bönsåsen grovt med mixerstav, alternativt mosa med potatisstöt. Smaka av med salt. Tillsätt mer av spadet för att göra lösare vid behov.
  6. Strö över färsk, hackad koriander.