Feijão carioquinha – pintobönor eller röda kidneybönor på brasilianskt vis

Fattiga i Brasilien lever på bönor och ris, men i mer välbeställda hushåll är bönorna en av flera sidorätter. Pintobönor kallas i Brasilien för feijões cariocas. I Brasilien är det just pintobönor man använder, men röda kidneybönor är ett utmärkt substitut.

Ingredienser (4 portioner):

  • Pintobönor eller röda kidneybönor (blötlägg och koka ½ kg torra bönor till receptet)
  • 1 medelstor paprika, rensad och delad i stora bitar
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 2 msk persilja eller koriander, hackad
  • Ev. 150 g bacon, i små skivor
  • Ev. 200 g calabresa (en brasiliansk kryddig korv), skivad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk salt (efter smak) eller avstå salt om du ska använda buljong
  • 2 tsk annatto (pigmentrik orangeröd krydda) eller 1 tsk paprikapulver och 1 tsk gurkmeja
  • Ev. 1 tsk rökt paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • Ev. chili, hackad
  • 3 lagerblad
  • Vatten/buljong

Gör så här:

  1. Mixa paprika, annatto, spiskummin, ev. rökt paprikapulver samt 1 dl vatten eller buljong med en mixer till en jämn röra.
  2. Stek ev. bacon och korv i en stor stekpanna eller kastrull som ska kunna rymma alla ingredienser. När de har brynts, tillsätt löken och stek några minuter tills den är gyllenbrun.
  3. Tillsätt vitlök, lagerblad samt ev. chili och blanda.
  4. Tillsätt bönorna och kryddröran och blanda väl. Koka upp och låt sjuda 25 minuter tills bönorna är mjuka. Rör om då och då. Tillsätt mer vätska vid behov.
  5. Tillsätt koriander/persilja. Blanda och smaka av.