Feijoada – brasiliansk gryta på svarta bönor och fläsk

Var inte rädd för att det ska bli för hett. Detta grundrecept har en tydlig men mild-måttlig hetta så det går bra att välja starkare chili eller korv om man vill ha en hetare feijoada.

Ingredienser (8 portioner):

  • 1 kg kokta svarta bönor (eller 500 g torkade svarta bönor)
  • Fläskkött, gärna rökt, till exempel:
    • Förslag #1:
      • Rimmat bogfläsk (ca 800 g)
      • Rökt sidfläsk (ca 400 g)
      • 200-300 g linguiça (chorizo eller stark ölkorv är bra substitut/komplement)
    • Förslag #2:
      • 1 st rimmat fläsklägg (med eller utan ben, ca 1,4 resp. 0,9 kg)
      • 200-300 g linguiça (chorizo eller stark ölkorv är bra substitut/komplement)
      • 280 g bacon
  • 2 gula lökar
  • 1 st paprika
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja (eller motsvarande mängd hackad, fryst)
  • 1 knippe koriander (eller motsvarande mängd hackad, fryst)
  • 4 st lagerblad
  • Chili och/eller peppar efter behag
  • Salt (salta inget till en början, utan smaka av med salt efter koktiden)
  • (Valfritt/avsmakning: 3-4 stora tomater, hackade; eller 1 paket krossade tomater á 400 g)
  • (Ingredienser och smaksättning kan också varieras efter vad man har hemma)

Gör så här:

  1. Skölj bönorna och blötlägg dem sedan i rikligt med vatten över natten (minst 8 timmar).
  2. Häll av vattnet från bönorna och lägg dem i grytan. (Vattnet kan återanvändas, se nedan.)
  3. Om konserverade kokta bönor används så tillsätt i början bara spadet enligt receptet, men vänta med att tillsätta bönorna till sista timmen.
  4. Hacka lök, paprika och vitlök och fräs dem innan de läggs i grytan. Köttet kan också brynas före kokningen för något förbättrad smak men det gör ingen stor skillnad.
  5. Hacka ev. färska kryddor. Tillsätt kryddor, ev. fond samt salta lätt (eller vänta med all saltning till efter koktiden om du använder rimmat kött). Rör om i grytan för att blanda ingredienserna.
  6. Rimmat kött som fläsklägg och bogfläsk sköljs noga för att minska deras sälta. Stora köttbitar läggs i hela men putsas inte ännu. Korv och bacon skärs i 1-2 cm långa bitar. Det förberedda köttet och korven läggs i grytan. Ev. ben läggs också i grytan.
  7. Tillsätt 7 dl vatten. Förslagsvis används vattnet från blötläggningen av bönorna. Mät upp hela volymen och deglasera stekpannan med den efter stekningen (om det inte är mycket bränt i den) och häll sen ned vätskan i grytan.
  8. Tillaga i långkokare på hög värme i 6 timmar (eller minst 2 timmar i vanlig kastrull). Bönorna ska vara mjuka och spadet bör ha tjocknat något.
  9. Ta upp lagerbladen och de stora köttbitarna. Skär bort svålen och det mesta av fettet från köttbitarna samt avlägsna ev. ben som slängs. Skär köttet i lagom stora munsbitar. Lägg sen tillbaka köttet i grytan och rör om.
  10. Smaka av. Om det är för salt kan tomater tillsättas enligt ovan, då både sötman och syran balanserar sältan.
  11. Tillaga igen på hög värme i ytterligare 1 timme.
  12. Serveras med ris och tillbehör som farofa (smörstekt, grovkornigt kassavamjöl), stekta bananer, bitar av filéad apelsin, vitlöksfräst grönkål (couve refogada) och tomatsalsa med lök och vinäger (vinagrete).