Banoffee – paj med kola och banan

Här anges som grundrecept en variant som ligger mycket nära originalreceptet (från engelska puben ”Hungry Monk” 1971), men variationsförslagen är senare tillägg. Banoffee kan göras både som paj i typisk rund pajform och i rektangulär ugnsform med en annan ”pajbotten”.

Ingredienser (8-10 portioner):

  • Pajskal (söt mördeg, ungefär som originalet; se recept här)
  • Pajskal (enkelt alternativ, lämpligt om man gör pajen i långpanna):
    • 1 paket digestivekex 400 g
    • 175 g smör, smält
  • 1,5 burkar karamelliserad mjölk (à knappt 400 g), alternativt framställ den själv från kondenserad mjölk enligt metoden här.
    • Om du gör en större paj såsom en långpannevariant gör det utmärkt att använda 2 hela burkar.
  • 5-6 fasta men mogna bananer, skalade och skivade
  • 3 1/2 (eller 5 dl) dubbelgrädde (dvs. extra fet grädde; det går även bra med vispgrädde eller crème fraîche)
    • Använd den större mängden till en större paj såsom en långpannevariant.
  • 1 tsk snabbkaffe (kan uteslutas)
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk nymalet kaffe (till garnering)
    • Alternativt kan man garnera med lite hackad eller riven choklad.

Gör så här:

  1. Pajskal (söt mördeg):
    1. Gör pajskalet enligt separat recept.
  2. Pajskal (enkelt):
    1. Krossa kexen till smulor, gärna i en matberedare. Blanda smulorna med smält smör.
    2. Tryck ut smulorna i en långpanna, 22 x 35 cm. Tryck upp en smulkant längs formens kant, ca 1 cm hög.
  3. Bred försiktigt kolan (den karamelliserade mjölken) över det gräddade pajskalet.
  4. Toppa med skalade och skivade bananer ovanpå kolan.
  5. Vispa grädde, socker och snabbkaffegranulat tills det blir tjockt och slätt. Bred ut detta ovanpå bananerna, upp till kanten.
    • Extra snyggt blir det förstås om man spritsar ut grädden.
  6. Precis före servering, garnera med lite nymalet kaffe och några bananskivor.