Karamelliserad mjölk (dulce de leche) – kolasås utan grädde

Dulce de leche (spanska) eller doce de leite (porugisiska) är vanliga benämningar för karamelliserad mjölk, vilken kan beskrivas som en kolasås utan grädde. Den är populär i Latinamerika men förekommer även i samma form eller snarlika former i bl.a. Frankrike (confiture de lait), Polen (kajmak) och Ryssland (варёная сгущёнка). Den framställs genom att man kokar mjölk och socker på svag värme under flera timmar under närmast konstant omrörning tills det återstår en brun och trögflytande massa. Vanligtvis tillsätter man vanilj som smaksättning. Krämen kan också framställas genom att man sjuder (oöppnade) konservburkar med kondenserad mjölk i vatten 2-3 timmar. Dulce de leche kan även köpas färdig.

För hushållsändamål är det nedanstående tillvägagångssättet ett praktiskt sätt att framställa karamelliserad mjölk från kondenserad mjölk.

Ingredienser:

  • Oöppnade konservburkar kondenserad mjölk.

Gör så här:

  1. Placera de oöppnade burkarna i en djup kastrull, täck med vatten och låt koka upp på spisen.
  2. Täck med lock och ställ in kastrullen i en ugn förvärmd till 140°C i 2-3 timmar för en lättflytande kola som passar som sås till glass och liknande, eller 3 1/2 timme för en mer trögflytande kola som passar som fyllning till kakor och pajer.
    • Obs! Ju längre burkarna kokar, desto mörkare och tjockare blir kolan.
  3. Lyft burkarna från vattnet och låt svalna helt innan de öppnas.