Marinerade rödbetor som är en kall sallad på rödbetor (eller andra/blandade betor) i olivolja, örter, vitlök och vinäger. Ett fräscht och sött grönsakstillbehör till det mesta, inte minst till grillat.
Ingredienser (8 portioner):
- 1 kg betor
- 1/2 dl olivolja
- 4 msk balsamvinäger eller rödvinsvinäger
- 1/2 dl färsk persilja och oregano, hackad (man kan också använda andra färska örter)
- 2 klyftor vitlök, finhackad
- 1/2 rödlök, hackad (kan uteslutas)
- 2 krm salt
- 1/2 krm vitpeppar
Gör så här:
- Koka betorna. Små rödbetor kokas 20-30 minuter; medelstora 30-40 minuter; större upp till 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv – de ska gå att stickas igenom men ha lite motstånd kvar.
- Skölj i kallt vatten.
- Skär bort toppen och botten med en skalkniv. Skrapa bort skalet och skär bort fula märken.
- Skär betorna i klyftor och lägg i en bunke.
- Tillsätt olja, vinäger, örter, vitlök och smaka av med salt och vitpeppar.
- De marinerade rödbetorna kan ätas direkt men blir goda om de får stå några timmar i kylen förslagsvis över natten.