Vitlöksmarinerade rödbetor

Marinerade rödbetor som är en kall sallad på rödbetor (eller andra/blandade betor) i olivolja, örter, vitlök och vinäger. Ett fräscht och sött grönsakstillbehör till det mesta, inte minst till grillat.

Ingredienser (8 portioner):

  • 1 kg betor
  • 1/2 dl olivolja
  • 4 msk balsamvinäger eller rödvinsvinäger
  • 1/2 dl färsk persilja och oregano, hackad (man kan också använda andra färska örter)
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 1/2 rödlök, hackad (kan uteslutas)
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Gör så här:

  1. Koka betorna. Små rödbetor kokas 20-30 minuter; medelstora 30-40 minuter; större upp till 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv – de ska gå att stickas igenom men ha lite motstånd kvar.
  2. Skölj i kallt vatten.
  3. Skär bort toppen och botten med en skalkniv. Skrapa bort skalet och skär bort fula märken.
  4. Skär betorna i klyftor och lägg i en bunke.
  5. Tillsätt olja, vinäger, örter, vitlök och smaka av med salt och vitpeppar.
  6. De marinerade rödbetorna kan ätas direkt men blir goda om de får stå några timmar i kylen förslagsvis över natten.