Räksaganaki

Saganaki (gr. ”liten stekpanna”) kallas olika rätter som tillagas i det grekiska köket och är uppkallat efter den enportionsstekpanna som det traditionellt tillagas i. Ett populärt exempel är en förrätt på stekt ost. Ett annat är saganaki på räkor, som i detta recept är räkor i kryddig tomatsås med fetaost och ev. smaksatt med ouzo.

Ingredienser (8-10 bufféportioner):

  • 20 stora räkor (råa)
  • 1 kg tomater
  • 1 stor gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 0,75 dl olivolja
  • ½ grön eller röd paprika, hackad (eller 1 msk paprikapulver)
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk strösocker
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk ouzo (kan uteslutas)
  • Garnering:
    • 150 g fetaost
    • Färsk timjan eller persilja

Gör så här:

  1. Skala räkorna. Lägg dem i kylen.
  2. Tärna tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin.
  3. Fräs lök och chili i olja ca 5 min. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa med ca 1 minut.
  4. Rör ner tomater och paprikapulver. Krydda med salt, socker och peppar. Tillsätt ev. ouzo. Låt sjuda tills såsen tjocknat, ca 10 min.
  5. Blanda ner räkorna och koka ca 5 min.
  6. Smula över osten, strö över timjan eller persilja och servera direkt.