Hamburgare

Köttfärsbiff

Ingredienser (4 personer):

  • 600-700 g nötfärs
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
  • Valfritt: 2 msk worcestershiresås eller konjak (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda i worcestershiresåsen eller konjaken och arbeta ihop till en smidig färs.
  2. Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen.
  3. Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen (eller steker, gärna i grillpanna).

Förslag på tillbehör

Vilken ordning tillbehören och köttfärsbiffen läggs mellan bröden har betydelse för flera saker:

  • Hur stabil burgaren är (dvs. om den glider isär eller ingredienser ramlar ur)
  • Hur starkt smakerna av de olika ingredienserna uppfattas (det som först träffar tungan smakar starkare)
  • Hur mycket vätska som sugs upp av bröden (som kan bli blöta och tråkiga) respektive hur mycket vätska som droppar ner från burgaren

Ett bra sätt att varva klassiska ingredienser för att få så bra resultat som möjligt avseende ovanstående egenskaper är (uppifrån och ner):

  • Toppbröd
  • Majonnäs och/eller senap (appliceras på toppbrödet)
  • Lök (några ringar färsk rödlök eller gul lök)
  • Saltgurka (skivor eller hackat)
  • Ketchup
  • Tomat (en skiva)
  • Smält ost
  • Köttfärsbiff
  • Salladsblad (ett helt blad isbergssallad)
  • Bottenbröd