Vindolmar

Vindolmar (eller vinbladsdolmar) tillagas framför allt av ris, vinblad, olivolja, citron och örter. Fyllningen är syrlig av citronen. Serveras heta eller rumstempererade.

Ingredienser (50 stycken):

  • 55 g färska eller 225 g konserverade vinblad
  • 4 msk olivolja
  • 4½ dl vatten
  • Fyllning:
    • Silad saft från 2 st citroner
    • 1½ dl långkornigt ris
    • 2 stora gula lökar, finhackade
    • 5 salladslökar, tunt skivade
    • 4 msk färsk dill, finskuren
    • 2 msk färsk mynta, finhackad
    • 2 msk färsk bladpersilja, finhackad
    • 5 msk olivolja
    • Salt
    • Vitpeppar
  • Färska vinblad eller andra färska gröna blad såsom rucola (till garnering; får utgöra en bädd för dolmarna på serveringsfatet)

Gör så här:

  1. Färska vinblad: Koka upp vatten i en stor kastrull och förväll de färska vinbladen i 1-2 minuter, 5-6 löv åt gången. Lyft ur dem med en hålslev och låt dem rinna av i ett durkslag. De ska bara slakna lite.
  2. Konserverade vinblad: behöver inte slakas, men är ofta väldigt salta – skölj dem först och lägg sedan i blöt i hett vatten 3-5 minuter. Skölj igen, låt rinna av.
  3. Häll hälften av citronsaften i en stor bunke. Tillsätt ris, lök, salladslök, dill, mynta, persilja, olivolja, salt och peppar och blanda väl.
  4. Lägg ett vinblad med den sträva sidan upp på en skärbräda (hantera bladen varsamt eftersom de är ömtåliga). Lägg en tesked av fyllningen nära stjälken, vik de två motstående sidorna över fyllningen och rulla ihop hårt som en tjock cigarr. Gör likadant med resten av vinbladen.
  5. Klä in botten i en vid kastrull med vinblad. Lägg de fyllda vinbladen horisontellt i kastrullen i täta cirklar med skarvarna neråt. Häll över olivolja och resten av citronsaften och lägg en liten uppochnedvänd tallrik ovanpå så att dolmarna inte öppnar sig. Tillsätt hett vatten, täck med lock och sjud sakta i 50 minuter.
  6. Lägg vindolmarna på ett fat täckt av gröna blad och servera dem heta eller rumstempererade.