Keftedes/bifteki – grekiska köttbullar/pannbiffar

Keftedes är grekiska köttbullar antingen gjorda på nötfärs, blandfärs eller lammfärs. Bifteki kallas de när de är lite utplattade som pannbiffar.

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g blandfärs, lammfärs eller nötfärs
  • ½ gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • Kryddning
    • 2 msk hacka mynta
    • 1 msk hackad bladpersilja
    • 1 tsk oregano eller timjan
    • 1 tsk salt
    • 1 krm svartpeppar
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Hacka löken fint och lägg i en skål.
  2. Pressa ner vitlöksklyftorna.
  3. Lägg ner färsen och tillsätt ägg, hackade örter, salt och peppar.
  4. Rör ihop till en jämn smet och forma köttbullar som du lägger på en avsköljd tallrik eller skärbräda.
  5. Stek köttbullarna runtom i olivolja i en stekpanna tills de har fått en fin gyllenbrun färg.