Ingredienser (4 portioner):
- Olivolja (till stekning)
- 1 stor gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade/finhackade
- 2 msk torkad oregano
- 2 msk rökt paprikapulver (alternativt 1 tsk spiskummin samt ½-1 paprika, hackad)
- 2 tsk mald kanel
- 3 msk tomatpuré eller finhackade soltorkade tomater
- 2 burkar hela skalade tomater
- 4 burkar stora vita bönor (kallas även smörbönor, limabönor), avrunna och sköljda
- 1 knippe persilja, finhackad
- 50 g fetaost
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 180 ˚C.
- Värm lite olja i en stekpanna och stek löken tills den är mjuk. Lägg även i ev. hackad färsk paprika efter en stund så den får stekas några minuter.
- Tillsätt vitlök och lite salt, och stek kort. Tillsätt sedan oregano, paprikapulver och kanel. Stek kryddorna i några minuter.
- Tillsätt tomatpuré och stek i ett par minuter. Tillsätt skalade tomater.
- Tillsätt bönorna och sedan hälften av persiljan.
- Lägg bönblandningen i en ugnsform (eller flera små portionsformar) och strö över fetaost. Stek i ugnen i 15 minuter.
- Strö persilja över de färdiga bönorna och servera med bröd.