Gigantes plaki – stora vita bönor i kryddig tomatsås

Ingredienser (4 portioner):

  • Olivolja (till stekning)
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade/finhackade
  • 2 msk torkad oregano
  • 2 msk rökt paprikapulver (alternativt 1 tsk spiskummin samt ½-1 paprika, hackad)
  • 2 tsk mald kanel
  • 3 msk tomatpuré eller finhackade soltorkade tomater
  • 2 burkar hela skalade tomater
  • 4 burkar stora vita bönor (kallas även smörbönor, limabönor), avrunna och sköljda
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • 50 g fetaost
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180 ˚C.
  2. Värm lite olja i en stekpanna och stek löken tills den är mjuk. Lägg även i ev. hackad färsk paprika efter en stund så den får stekas några minuter.
  3. Tillsätt vitlök och lite salt, och stek kort. Tillsätt sedan oregano, paprikapulver och kanel. Stek kryddorna i några minuter.
  4. Tillsätt tomatpuré och stek i ett par minuter. Tillsätt skalade tomater.
  5. Tillsätt bönorna och sedan hälften av persiljan.
  6. Lägg bönblandningen i en ugnsform (eller flera små portionsformar) och strö över fetaost. Stek i ugnen i 15 minuter.
  7. Strö persilja över de färdiga bönorna och servera med bröd.