Ugnsbakade tomater

En god rätt på buffé eller som tillbehör till kött, fisk eller kyckling. Man kan göra på nästan samma sätt på grillen, antingen att tomaterna läggs direkt på grillgaller eller i ett öppet foliepaket som läggs på grillen.

Ingredienser (4 bufféportioner):

  • 2 bifftomater (räkna en medelstor vanlig tomat per portion, dvs. två halvor per portion)
    • Det går såklart även utmärkt med andra tomater.
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Torkade örter, t.ex.
    • ½ tsk torkad dragon
    • 2 krm torkad timjan
    • 1 krm torkad rosmarin
  • Valfritt:
    • Man kan också ovanpå eller runtom tomaterna ta med finhackad eller klyftad schalottenlök, rödlök, gul lök eller silverlök samt hackad eller skivad vitlök.
    • Man kan strö över lite ströbröd ovanpå tomaterna före bakning.
    • Man kan garnera med färska örter efter bakning (om man lägger på dem från början riskerar de att brännas).

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och dela tomaterna i halvor.
  3. Lägg i en ugnsform och vänd runt i olivolja. Lägg tomaterna med snittytan uppåt.
  4. Strö över salt, peppar samt dragon, timjan och rosmarin.
  5. Baka tomaterna i 40-50 minuter i nedre delen av ugnen (ca 25 minuter för hela kvisttomater).
  6. Ta ut. Garnera ev. genom att ringla över lite balsamvinäger eller rödvinsvinäger, någon nypa flingsalt, nymalen svartpeppar och/eller hackade färska eller torkade örter som persilja, basilika, oregano eller dragon.
  7. Servera helst varm. Den är även god när den har svalnat, vilket man får förvänta sig på en buffé.