Fava – grekisk puré på gula ärtor

Fava är en puré på gula ärtor. Bäst blir det om man använder delade ärtor både för kortare koktid och för att slippa att ta bort skalen. Egentligen ska en helt äkta fava göras på favabönor, dvs. åkerbönor/bondbönor.

Ingredienser (10 bufféportioner):

  • 500 g gula delade ärtor
  • 3 rödlökar, grovt hackade
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 l varmt vatten
  • Saft av 2 citroner
  • 3/4 dl olivolja
  • Timjan
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Skölj de delade gula ärtorna med mycket vatten.
  2. Värm en stor gryta över medelhög värme; tillsätt 2-3 msk olivolja, den hackade löken, vitlöken och lite färsk timjan och fräs. Så fort löken börjar karamellisera tillsätt ärtorna och rör om.
  3. Häll i det varma vattnet och olivoljan, sänk värmen till medel och smaka av med salt och peppar. Sjud med lock på ca 40-50 minuter, tills de delade ärtorna är tjocka och mosiga.
  4. Medan de delade ärtorna kokar upp kommer troligen lite vitt skum upp på vattnet. Ta bort skummet med en hålslev. När det är klart, häll i citronsaften.
  5. Mixa hela blandning med stavmixer eller i en matberedare. Mixa tills ärtorna blir jämna och krämiga, som en puré.
  6. Före servering, ringla över lite olivolja och strö över ca 1 msk finhackad röd lök och lite kapris eller hackad persilja.