Ugnsbakad fetaost

Fin rätt på buffé eller meze, om än lite dyr. Med lite bröd och något tillbehör gör den sig också bra som förrätt.

Ingredienser (2 portioner):

  • 150 gram fetaost
  • 1/2 dl färsk grovhackad oregano eller 1 tsk torkad oregano
    • Alternativ är andra färska örter, t.ex. basilika, timjan eller rosmarin.
  • 250 g små tomater
  • 1 krm chiliflakes (kan uteslutas)
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 msk olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225C vanlig ugn.
  2. Häll och bred ut hälften av olivoljan på botten av en ugnsfast panna eller ugnsform.
  3. Lägg i en hel bit fetaost.
  4. Skölj tomaterna, dela dem och lägg dem runt fetaosten.
  5. Plocka och grovhacka färsk oregano. Strö den samt chili flakes, peppar, lite citronsaft och resten av olivoljan över osten och tomaterna.
  6. Baka i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Ta ut och servera helst varm. Den är även god när den har svalnat, vilket man får förvänta sig på en buffé.