Ugnsbakad gröt

God, nyttig, billig och tidsbesparande frukost som kan göras i förväg. God efter återuppvärmning. Kan varieras med både olika topping och tillbehör. Servera gärna med yoghurt eller liknande.

Ingredienser:

  • 1 banan (gärna övermogen med bruna fläckar)
  • 2 msk sirap/honung (ej kristallerad)
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljextrakt (eller 2-4 g vaniljsocker)
  • 360 ml mjölk
  • 180 g havregryn
  • 25 g havremjöl (eller något annat lite grövre mjöl)
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 krm salt

Toppingförslag:

  • Banan
  • Blåbär
  • Äpple och kanel
  • Mandel
  • Chokladpellets
  • Kokos

Gör så här:

  1. Mosa bananen i en bunke, det brukar gå lättast med en gaffel.
  2. Tillsätt sirap/honung, ägg, vanilj och vispa ihop.
  3. Tillsätt de övriga ingredienserna (förutom toppingen) och rör om.
  4. Smörj en ugnsform och häll ner smeten i den.
  5. Strö över ev. topping (eller grädda som den är).
  6. Grädda i ugnen på 180 grader i 35-40 minuter.
  7. Låt svalna i 10 minuter.