Bakpulverbröd (matbröd bakade med bikarbonat eller bakpulver; flera varianter)

Det är inte vanligt att matbröd bakas på bakpulver eller bikarbonat/hjorthornssalt. Bröd bakat på dessa kemiska jäsmedel blir kompakta jämfört med konventionellt jästdegsbröd. Degen skall inte knådas eller jäsas, utan så snart bakpulvret blandats ut med övriga ingredienser skall det in i ugnen. De torra ingredienserna förutom jäsmedlet kan blandas i förväg.

Bikarbonat (natron, soda, natriumvätekarbonat, NaHCO3) sönderdelas i värme till koldioxid och vatten som gör att degen jäser. Dock måste någon syra ingå i degen för att detta skall kunna ske, t.ex. citron eller filmjölk.

Bakpulver är en blandning av 30 % bikarbonat, 40 % av olika syror, och fukthämmande stärkelse. Bakpulver behöver därför inte tillsats av syra till skillnad från bikarbonat (och hjorthornssalt).

Ännu ett kemiskt jäsmedel är hjorthornssalt (ammoniumvätekarbonat, NH4HCO3) som tillsammans med vätska, någon syra och värme bildar koldioxid. Även ammoniak (NH3) bildas så att det vid otillräcklig gräddning kan kvarstå en illaluktande doft.

Jäsmedlena kan ersätta varandra; 1 tsk bikarbonat eller hjorthornssalt = 2 tsk bakpulver.

Scones

Hemmagjorda scones som passar perfekt till frukost, brunch eller mellanmål. Byt gärna ut upp till 25-50 % av vetemjöl till grahamsmjöl så blir brödet mindre kompakt men däremot smuligare. Om man vill kan man smaksätta med t.ex. russin, frukt, frön, saffran eller vanilj. Till skillnad från de flesta matbröd bakas detta inte med varken jäst eller surdeg, utan med bakpulver.

Ingredienser (3-4 portioner; 8 st små bullar):

  • 4 dl vetemjöl (eller grahamsmjöl, rågsikt)
  • 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat om filmjölk används istället för mjölk)
  • 50 g smör
  • 1,5 dl mjölk (eller filmjölk)
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225-250°C.
  2. Ta fram en plåt och klä den med bakplåtspapper.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke med en gaffel.
  4. Skär smöret i tärningar och lägg dem i mjölblandningen. Finfördela smöret med hjälp av gaffeln.
  5. Häll i mjölken och rör ihop allt snabbt.
  6. Forma 2 skårade kakor (skär ett kors mitt uppepå kakorna), 8 bullar eller 1 längd på plåten.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
  8. Ta ut och låt helst svalna på galler under duk.
  9. Bör ätas nybakat och ännu varmt.

Bakpulverfrallor (snabbfrallor)

Bakpulverfrallor är småfrallor utan jäst som går lika snabbt att baka som scones. Snarast en variant på scones.

Ingredienser (3-4 portioner; 6 st småfrallor):

  • 5 dl vetemjöl (eller rågsikt, grahamsmjöl)
  • 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat om filmjölk används istället för mjölk)
  • ½ tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 ½ dl mjölk (eller filmjölk)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225-250°C.
  2. Ta fram en plåt och klä den med bakplåtspapper.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke med en gaffel.
  4. Vispa ner olja och mjölk. Blanda ihop till en ganska kladdig deg.
  5. Rulla degen i mjöl till en längd som delas i 6 lika stora bitar.
  6. Forma bollar av degen och platta ut dem något. Strö lite mjöl över så är de lättare att forma. Blir bollarna för höga blir det lättare så att de inte genomgräddas, utan blir degiga i mitten.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt dem få färg ovanpå så är risken mindre att innanmätet inte genomgräddas.
  8. Ta ut och låt helst svalna på galler under duk.
  9. Bör ätas nybakat.

Filmjölksbröd (snabblimpa)

Filmjölksbröd är ett grovt bröd bakat med bakpulver eller bikarbonat utan jäst. Det bakas i brödform och ger en limpa, eller i brist på det plattas degen ut på plåt precis som scones. Det går snabbt, är nyttigt och kan varieras på massor av vis. Till skillnad från andra bakpulverbröd är detta gott i flera dagar. Görs på vetemjöl, oftast med någon tillblandning av annat mjöl, t.ex. rågsikt, och även en del havregryn, kross eller kli. Om man vill kan man smaksätta med t.ex. russin, frukt, torkade bär, nötter, frön, vetekross eller rågkross som legat i blöt över natten, råriven morot, yoghurt, lingonsylt. Det är inte heller så noga med ingrediensmängderna, man kan ta lite av varje som man råkar ha.

Ingredienser (1 limpa; med några exempel på valfria ingredienser):

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl sirap
  • 1,5 dl havregryn
  • 2,5 dl grovt rågmjöl (kan ersättas med grahamsmjöl)
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk brödkrydda (fänkål, anis och/eller kummin)
  • Ev. 1 dl solrosfrön
  • Ev. 1 dl hasselnötter
  • Ev. 1 dl russin

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Alla ingredienser utom lite av havregrynen (ca 1 msk) i en stor bunke till en kladdig deg.
  3. Ta fram en avlång brödform och klä den med bakplåtspapper.
  4. Fyll formen med degen och strö över resten av havregrynen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg över bakplåtspapper om brödet börjar bli bränt ovanpå.
  6. Ta ut och låt helst svalna på galler under duk.
  7. Håller flera dagar.