Souvlaki – grillspett med fläskkött och grekiska smaker

Ingredienser (4 portioner):

  • ½ citron
  • 500 g fläskfilé
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 st klyfta vitlök, pressad
  • Rödlök i mindre bitar (kan uteslutas)
    • Stora bitar rödlök som skjuter ut mycket åt sidorna bränns lätt vid grillningen.
  • Grillpinnar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225C. Lägg 8 grillspett i blöt.
  2. Putsa och skär fläskfilén i små kuber.
  3. Blanda citronsaft, olivolja, oregano, timjan, pressad vitlök, salt och peppar i en bunke.
  4. Blanda ner köttet i marinaden och låt stå minst 20 minuter, men gärna i kylen över natten.
  5. Trä köttet på spetten. Varva med ett par lager bitar rödlök mellan köttbitarna. Grilla spetten på utegrill eller i grillpanna. Låt köttet få fin yta och lägg sedan spetten på indirekt värme på grillen eller sänk värmen i pannan och låt köttet bli klart.