Toscaflarn (mandelflarn) – grundrecept och varianter

Kan serveras som de är som kakor eller till garnering av desserter, glass och sorbet, tårtor och bakverk. Knaprigast och sprödast är de nybakade när de svalnat. De kan förvaras upp till några veckor även om de blir segare i konsistensen. För att behålla så mycket som möjligt av knaprigheten ska de förvaras torrt och lufttätt.

Ingredienser (ca 18 st, ca 2 plåtar):

  • 1 sats toscasmet (se recept här)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Gör toscasmeten enligt separat recept.
  3. Klicka ut 1-2 tsk till varje flarn på en väl smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten tunt, förslagsvis med gaffel doppad i vatten. De kommer att flyta ut mer till stora flarn när de gräddas.
    • Baka gärna en provkaka först för att se så smeten är lagom tjock (det kan variera något beroende på vetemjölet). Om den flyter ut för mycket, tillsätt förslagsvis ½ msk mjöl. Om de inte flyter ut, tillsätt förslagsvis ½ msk grädde.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter tills kakorna har fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakorna svalna något innan de lossas från plåten.
  5. Lägg dem på plant underlag eller böj dem över t.ex. en kavel eller flaska. Passa på medan de fortfarande är varma och bara svalnat tillräckligt för att kunna hanteras utan att man bränner sig på dem.
  6. Låt svallna helt på galler.

Mandelkorgar

Mandelflarn som formas och serveras som dessert med valfri fyllning, t.ex. glass, sorbet eller vispad grädde med färska bär.

Ingredienser (12 st korgar):

  • 1 halv sats toscasmet (se separat recept)

Gör så här:

  1. Gör toscasmeten enligt separat recept. Låt smeten stå i kylen i 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175°C. 
  3. Klicka ut ca 1 msk till varje flarn på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten tunt. Ha minst någon dm mellanrum då mandelflarnen flyter ut när de bakas.
  4. Ta fram några glas och ställ upp och ner. Ta fram en sax.
  5. Grädda flarnen i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter. Stäng inte av ugnen efter – du kan behöva värma dem igen om du inte hinner forma alla korgar på en gång.
  6. Ta ut och låt dem svalna tillräckligt för att kunna hanteras utan att man bränner sig på dem. De går sönder om de är för varma eller för kalla.
  7. Klipp runt flarnen och ta upp dem med pappret under samt vik dem med mitten över botten på glasen, ta bort pappret och vik in kanterna försiktigt till upp och ner vända korgar. Låt dem stelna någon minut och sedan ta bort dem att stelna och svalna helt. Hinner du inte göra alla på en gång så kan du värma på dem i ugnen igen så blir de mjuka och går att forma igen.
  8. Vid servering så fyller du mandelkorgarna med valfri fyllning och serverar direkt.