Hel kyckling i gryta (med eller utan tillbehör i samma gryta)

Grytstekt kyckling med purjolök, lök och örter. Sky och skrov kan man ta tillvara och laga soppa på. Man kan välja att lägga valfria rotfrukter samt äpplen i grytan också för att tillaga hela måltiden i samma gryta.

Ingredienser (4-6 portioner):

  • 1 hel kyckling (eller två små), ca 1 1/2 kg
  • Salt och peppar
  • 1 citron
  • 1 kvist rosmarin
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 3 lökar, skurna i fjärdedelar
  • 2 purjolökar, skivade i 3 cm bitar
  • 1 kvist timjan
  • 1 hel vitlök, i halvor
  • 1 glas vitt vin (eller vatten, fond och en skvätt vinäger)
  • 1 dl vatten
  • Ev. 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • Eventuellt med tillbehör i grytan:
    • 3 små röda äpplen, urkärnade i klyftor
    • 600 g fast potatis, skalad och halverad
    • 400 g palsternacka, skalad och skuren i stora bitar
    • (För att allt ska få plats i grytan kan det vara nödvändigt att utesluta purjolök och citron.)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180 °C.
  2. Krydda kycklingen generöst med salt och peppar, både in- och utvändigt. Nagga citronen med en örtkniv eller liknande. Stoppa in citronen i kycklingen tillsammans med rosmarin och bind sedan ihop kycklingen med steksnöre.
  3. Smält smöret i grytan tillsammans med olivoljan och bryn kycklingen på alla sidor. Ta upp kycklingen ur grytan och slå bort fettet.
  4. Lägg tillbaka kycklingen i grytan och lägg i lök, purjolök, timjan och vitlök runt omkring kycklingen.
  5. Tillsätt vitt vin och vatten och sätt in kycklingen i ugnen i 75 minuter. Stick ett hål i kycklinglåret med en köttnål: om köttsaften är klar, är kycklingen klar.
  6. Servera med färskpotatis, sparris eller vad du föredrar i grönsaksväg.