Inkokta päron – dessert och tillbehör

Inkokta päron kan göras i olika smakvarianter och ätas som dessert helt i sin enkelhet, eller ingå i andra desserter, t.ex. gräddas med toscatäcke. Dessutom kan de vara tillbehör till fågelrätter.

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 stora hårda päron (exempelvis Conference)
  • ½ l vatten
  • ½(-1½) dl socker
  • Ev. smaksättare (rekommenderas), t.ex.
    • Kryddkokta päron med/utan cognac eller rödvin: 1-2 stjärnanis + 1 kanelstång +/- 2 lagerblad +/- 2-3 svartpepparkorn +/- cognac (ersätt upp till 1/4 av vattnet) eller rödvin (ersätt allt vatten och använd 2 dl socker)
    • Ingefärspäron: saften av ½ citron (2 msk citronsaft) + ca 50 g finhackad ingefära
    • Saffranspäron: saften från 1 apelsin + 0,5 g saffran + ½ vaniljstång (skrapa ur fröna och tillsätt både frön och stång)
    • Lingonpäron: 100 g lingon

Gör så här:

  1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten (med någon tsk citronsaft om du gör många eller de annars behöver stå länge före gräddningen) så att de inte blir bruna.
  2. Tillsätt vatten, socker och ev. smaksättare (undantag finns) i en kastrull. Rör om och koka upp.
    • Undantag: ingefära, lingon, citronsaft läggs i med päronen när sockerlagen har kokat upp.
  3. Lägg i päronen och ev. smaksättare (se ovan). Sjud ca 10-15 minuter.
  4. Låt päronen svalna i lagen innan de används. Kan förberedas och förvaras i lagen i kylen över natten.