Tartarsås (grundrecept, varianter)

Tartarsås (sauce tartare) är en kall sås som i grundreceptet görs av endast majonnäs, äggula och gräslök. På 1800-talet var såsen ett populärt tillbehör till biffar av rå finmalen oxfilé, så kallad tartarbiff eller råbiff, varifrån såsen fått sitt namn. Tartarsås passar till panerad fisk eller kyckling.

Man kan till vardags lätt och snabbt med olika ingredienser göra en form av tartarsås med majonnäs, hackad inlagd gurka och lite andra smaksättare (t.ex. vitlök, tabasco).

Tartarsås liknar remouladsås.

Ingredienser:

  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk inlagd gurka, finhackad
  • 1 msk kapris, finhackad
  • 1 salladslök eller 1 knippe gräslök
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Förbered (hacka osv.) alla ingredienser och blanda dem med majonnäsen.
  2. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
  3. Låt stå svalt, gärna minst 1 timme. Smaka av före servering.