Mikronutrienter – källor och funktion

C-vitamin

C-vitamin finns i de flesta grönsaker (även potatis), bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker:

  • En stor apelsin
  • En tredjedels paprika
  • Fyra stycken brysselkål

Vattenlösliga och fettlösliga vitaminer

De fettlösliga vitaminerna är A, D, E och K. De övriga är vattenlösliga. De vattenlösliga vitaminerna är särskilt värmekänsliga, medan de fettlösliga är mer tåliga. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden vattenlösliga vitaminer i maten.

Generellt gäller att näringsinnehållet påverkas minst av tillagning med lite vätska, vid låg temperatur och under kort tid. Därför är ångkokning och uppvärmning i mikrovågsugn mer skonsamma sätt för att upphetta livsmedel, jämfört med kokning, stekning eller wokning.