Pepparsås

Pepparsås är god till kött, kyckling och vissa fiskar (t.ex. tonfisk och lax). Vilken peppar man väljer att laga den med är valfritt, bara en sort eller med mer ovanliga sorter.

I receptet nedan utgår jag från att såsen görs i samband med att man steker kött. Det går också bra att göra enligt receptet om man inte steker kött, dvs. börja med att fräsa löken i smör. Tillsätt också lite (inte för mycket) köttbuljong/-fond innan såsen får koka ihop.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 tsk rosépepparkorn
  • 1 tsk grönpepparkorn
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk socker
  • En skvätt soja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på rätt temperatur för att färdigsteka köttet efter att det har brynts klart.
  2. Hacka schalottenlöken och mortla eller mal pepparn grovt eller fint efter smak.
  3. Salta och peppra köttet på sedvanligt sätt och bryn det i smör i en stekpanna. Såsen kommer senare att lagas i samma stekpanna.
  4. När köttet är färdigbrynt, ta upp det ur stekpannan och lägg det i en ugnsform. Låt det gå klart i ugnen med en termometer för att steka det till valfri stekgrad.
  5. Lägg ner en klick smör i stekpannan och fräs löken någon minut.
  6. Tillsätt tomatpurén och pepparn. Fräs någon minut till.
    • Det är klokt att först bara tillsätta hälften av pepparn då hettan kan variera. Smaka av med resten av pepparn på slutet.
  7. Blanda ner vetemjöl i fettet så att klumparna rörs ut. Tillsätt mer smör vid behov.
  8. Tillsätt vatten och rör om. Låt puttra någon minut medan stekresterna släpper från pannan innan du tillsätter grädden.
  9. Tillsätt dijonsenap, socker och en skvätt soja.
  10. Koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme. Smaka av med resten av pepparn. Späd med mer vätska om det är för mycket salt eller hetta.
  11. Såsen kan garneras med lite mald peppar till servering. Överbliven peppar eller extra peppar kan man servera vid sidan också att strö över för de som vill ha lite extra starkt.