Stekt fläsk med löksås

Fläsket är salt och såsen är lite söt av löken och ska inte saltas för mycket. Allmänt anses att löken ska vara finhackad för att inte ta över fläskets textur, men det är en smaksak och Leif Mannerström finhackar inte (se nedan). Man kan göra löksås till pannbiff på samma sätt som receptet nedan och då rekommenderar jag finskivad snarare än finhackad lök.

Ingredienser (4 portioner):

  • 0,8-1 kg potatis
  • 3-4 st gula lökar, finhackad
    • Alternativ enligt Mannerström:
      • 2 gula lökar, finskivade halvor
      • 2 röda lökar, finskivade halvor
      • 1/2 purjolök, strimlad (kan uteslutas)
  • Smör till stekning
  • 600 g rimmat sidfläsk/stekfläsk, skivat
  • Salt och peppar efter smak
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 4 dl mjölk
    • Man kan såklart använda mer grädde upp till så mycket som hälften grädde, hälften mjölk.
  • En skvätt soja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (om fläsket ska stekas i ugn).
  2. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Stek fläsket lite frasigt i ugnen på ett bakplåtspapper ca 10-12 min under tiden som potatisen kokar.
    • Alternativ: Stek fläsket i omgångar i en stekpanna. Det är lättare att steka dem i en normalstor stekpanna om man delar skivorna på hälften.
  4. Skiva eller hacka löken fint och stek den mjuk i smör på medelvärme ca 8 minuter. Om även purjolök används ska den hackas och bara stekas några minuter på slutet.
  5. Strö vetemjölet över löken och rör runt. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning.
    • Ett smart alternativ är att inte tillsätta all mjölk, utan spara 1 dl för att deglasera stekpannan efter fläsket har stekts. Sen hälls mjölken med smakerna från stekpannan ned i löksåsen.
  6. Sjud löksåsen 5-10 minuter på svag värme och rör om då och då. Krydda med peppar, salt och några droppar soja för färgen.
  7. Låt fläsket rinna av på ett hushållspapper. 
  8. Servera.
Stekt fläsk med löksås och potatis. Här är löksåsen gjord med både gul och röd lök som stekts med från början samt purjolök som bara fått koka med på slutet.