Blancherade gröna bönor

Blancherade gröna bönor eller haricots verts är gott med en klick smör (valfritt) och lite salt och peppar. Du kan ta färska gröna bönor, brytbönor, vaxbönor eller fina små haricots verts när det är säsong. Annars funkar frysta bönor bra.

Gör så här (blanchering):

  1. Förbered grönsakerna genom att skölja, rensa och skära bort fula delar.
  2. Lägg ned grönsakerna i häftigt kokande, saltat vatten.
  3. Låt dem bara ligga en kort stund i vattnet, 2-3 minuter.
  4. Lyft upp grönsakerna med silslev. Låt svalna 3 minuter före servering.
    • Om man spolar grönsakerna riskerar man att minska smaken.
  5. Peppar och en klick smör på före servering.
    • Här kan man lägga smöret och peppra ovanpå grönsakerna och röra runt lite före servering.

Alternativ metod (kokning i mikrovågsugn):

  1. Lägg bönorna i en skål och tillsätt 2 msk vatten samt täck över.
  2. Mikra på 700 W i 5 minuter eller 850 W i 4 minuter.