Oxrullader

Klassiska rullader med en rad olika fyllningsingredienser som man kan välja mellan och kombinera som man vill.

Rulladerna kan lagas ett par dagar innan och bara värmas upp i grytan med såsen när det är dags att servera.

Ingredienser:

  • 600 g tunt skivat nötkött, förslagsvis innanlår, ytterlår eller lövbiff
  • Dijonsenap (rekommenderas, men kan uteslutas)
  • Salt
  • Peppar
  • 2-4 lagerblad
  • 5 dl vatten
  • Smör till stekning
  • Majsstärkelse (eller annan redning)
  • 2 dl grädde
  • 1 msk soja
  • 1 msk tomatpuré
  • Ev. konjak eller sherry
  • Ev. persilja, helst färsk
  • Ev. timjan, helst färsk
  • Fyllning (kombinera efter behag):
    • Ca 150 g rimmat sidfläsk eller bacon, i lagom korta skivor
    • 1 lök, i nätta klyftor
    • Inlagd gurka, 1 st kvartsstav i varje rullad (skär bort ändarna på gurkorna så att du får ca 6-7 cm långa gurkor, dela dem på längden i kvartsstavar)
    • Ansjovisfiléer, 1 st i varje rullad

Gör så här:

  1. Förbered köttet och alla fyllningar. Det finns en poäng med att ha fyllningen i stora bitar, så att den inte ska ramla ur vid kokningen. Bacon, fläsk och lök behöver inte stekas innan de används som fyllning, men det blir godare om man gör det.
  2. Förbered också lagom långa steksnören för att kunna binda rulladerna. Alternativt kan tandpetare användas.
    • Klipp lagom långa steksnören snabbt genom att vira snöret runt handen det antal varv som du behöver snören, och klipp sen alla på en gång uppe vid tummen (där första snörändan finns).
  3. Lägg lövbiffen på en plan yta och pressa ut den med fingrarna så att skivan blir så bred som möjligt.
    • För att underlätta arbetsflödet, förbered en yta där samtliga köttskivorna får plats. På så vis slipper man att flera gånger rengöra händerna innan man ska salta och peppra osv.
  4. Valfritt är att breda ut senap såsom dijonsenap på lövbiffarna innan fyllningen läggs på. Lägg en klick senap på skivan och smeta ut den med baksidan på en matsked. Salta och peppra på den.
  5. Lägg på lagom mycket fyllning i ena halvan av lövbiffen. Rulla ihop lövbiffen ganska hårt kring fyllningen och knyt snöret i båda ändarna.
  6. Bryn rulladerna ordentligt i smör. Salta lätt.
  7. Överför sedan alla rulladerna till en gryta med lock där de ska bräseras. Lägg också i lagerbladen, överbliven fyllning och häll på vatten och ev. sky. Timjan och persilja kan läggas ned i grytan som bouquet garni.
  8. Sätt på locket och sjud ca 30 minuter (lövbiff) eller upp till 1,5 timmar tills köttet är lagom mört.
  9. Ta upp rulladerna ur grytan. Sila skyn och koka upp den igen för att laga en skysås. Red med valfri metod, t.ex. beurre manié eller majsstärkelse.
  10. Tillsätt grädde, soja och tomatpuré. Valfritt kan man också smaksätta med t.ex. konjak.
  11. Smaka av såsen. Ta bort snörena från rulladerna och lägg sedan ned dem i såsen så att de täcks.
  12. Servera med potatis, kokta grönsaker, inlagd gurka och/eller svartvinbärsgelé.