Pannkakor, pannkakssmet (grundrecept)

Ett grundrecept för pannkakssmet. Räddaren i nöden när mjölken börjar bli gammal och man måste göra något med den. Den kan användas till att steka upp pannkakor, till en fläskpannkaka, till crêpes och mycket mer.

Ingredienser (4 portioner):

  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

  1. Häll upp hälften av mjölken i en bunke och vispa ner mjölet. Vispa till en jämn smet.
  2. Tillsätt resterande delen av mjölken, salt och äggen. Vispa till en jämn smet.
  3. Låt smeten stå så att den får svälla i 10-15 minuter.
  4. Stek i smör i en stekpanna på medelhög värme. Häll i lite av smeten åt gången. Mängden beror på stekpannans storlek och hur tjocka pannkakor du vill ha.
    1. Häll smeten i stekpannans mitt så att den får flyta ut ganska jämnt ut mot sidorna. Var snabb med att vinkla runt pannan så att smeten får bra spridning. På detta sätt får du tunnare (godare!) pannkakor.
  5. Vänd på pannkakan när smeten på ovansidan har stelnat.
  6. Vänd på nytt när du ser att undersidan har fin färg. Det kontrollerar du genom att lyfta på kanten av pannkakan.
  7. Lägg åt sidan. Det passar bra att stapla pannkakorna i den ordning de steks. Då håller sig också värmen ganska bra – men godast är pannkakorna att äta direkt från stekpannan!