Pommes boulangère (bagarpotatis; grundrecept och varianter)

Pommes boulangère, är ett smakrikt potatistillbehör som kan användas på samma sätt som potatisgratäng. Det går utmärkt att tillaga potatisen samtidigt som till exempel kycklingdelar, som då med fördel läggs på ett galler ovanför plåten med potatisen. På så vis droppar smakrik sky ned på potatisen. Kan kryddas personligt; örtkryddorna kan alltså bytas mot andra om man föredrar det.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 kg mjölig potatis, skalad och skivad (okokt)
  • Smör (till stekning)
  • 2 gula lökar, strimlade och stekta
  • 1 tsk salt
  • 1 kvist färsk timjan
  • ½ lagerblad
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • 2 kvistar slätbladspersilja
  • Vätska:
    • Alternativ 1:
      • 2 dl torrt vitt vin
      • 1 dl olivolja
      • 1½ msk koncentrerad fond (eller ½ buljongtärning)
      • Ev. någon extra dl vatten vid behov (t.ex. om plåten är stor eller vätska avdunstar i ugnen)
    • Alternativ 2:
      • 3 dl vatten
      • 1½ msk koncentrerad fond (eller ½ buljongtärning)
      • Ev. klicka ut smör ovanpå potatisen före gräddningen
      • Ev. någon extra dl vatten vid behov (t.ex. om plåten är stor eller vätska avdunstar i ugnen)

Gör så här:

  1. Skiva potatisen med vass kniv i skivor à ca 3 mm. Lägg skivorna i en skål med vatten så att de inte mörknar.
  2. Fräs löken på svag värme tills löken är mjuk. Ställ åt sidan.
  3. Blanda örter, vitlök, salt och vätska i en bunke till en marinad.
  4. Häll vattnet av potatisen och torka den med hushållspapper. Häll marinaden över potatisen.
    • Potatisen kan stå i marinaden i flera timmar. Därför passar det bra att förbereda fram till hit inför en middag.
  5. Använd en ugnsfast form eller plåt ca 4 cm djupt. Lägg först ett lager med hälften av potatisskivorna, bred sen ut löken över dem, sen ett nytt lager med resten av potatisen. Häll över resten av marinaden om det är något klart i bunken.
  6. Grädda på 225C i 40-60 minuter. Grädda tills potatisen är mjuk och översta lagret brynt.
    • Det är inte så noga, så potatisen kan stå inne lite kortare eller betydligt längre om det gräddas tillsammans med något mer. Se bara till att potatisen inte bränns vid.
    • Om det som står på gallret inte ska gå lika länge kan man förstås ta ut det i förtid och t.ex. varmhålla under aluminiumfolie. Om man redan på förhand vet att det som ligger på gallret ska gräddas kortare än 40 minuter i ugnen så bör man lägga det på gallret efter att potatisen har varit en viss tid i ugnen redan, så gräddas de klart tillsammans.
    • Om man bara gräddar potatis utan något annat i ugnen är det säkrare att göra det på 175-200C, för att inte riskera att det blir för mycket färg/bränt.
    • Om det blir torrt på plåten under gräddningen, häll på 1 dl extra vätska/vin/buljong.
    • Om det vid längre gräddning med galler ovanpå blir för mycket färg på potatisen, lägg aluminiumfolie ovanpå potatisen.