Potatis- och purjolökssoppa (vichyssoise)

Man kan välja att mixa soppan slät, inte mixa den alls eller bara mixa den lite. Om man mixar den slät kallas den vichyssoise, vilken äts antingen varm på höst och vinter, eller annars kall på vår och sommar

Ingredienser (8 portioner):

  • 1 kg (helst fast) potatis, skalad och tärnad
  • 2 msk smör
  • 1 stor gul lök, skalad och finskuren
  • 2 vitlöksklyftor, skalad och pressad
  • 1 stor purjolök, tvättad och skuren
  • Ca 1,5-2 liter vatten
  • 1 liter kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • Några kvistar färsk timjan (kan uteslutas)
  • 1 lagerblad (kan uteslutas)
  • 2-3 dl grädde
  • Några droppar vitvinsvinäger (kan uteslutas)
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Stek potatisen i lite smör i botten på grytan.
  2. Lägg över lök, vitlök och purjolök. Låt steka ett tag, så löken blir lite genomskinlig.
  3. Salta på potatisen. Häll sen på buljong och vatten så det täcker. Tillsätt timjan och lagerblad. Låt soppan koka tills potatisen mjuknat, ca 15 minuter.
  4. När potatisen är mjuk, tillsätt grädden och smaka av soppan med salt, peppar och vinäger.
  5. Lyft ur timjan och lagerblad. Mixa soppan och servera tillsammans med smörgås.
  6. Soppan håller i kylskåpet åtminstone i fyra dagar. Det går också bra att frysa ner den, men då är det bra att mixa den igen innan man ska servera den.