Pepparrotssås

Pepparrotssås kan göras på olika sätt, varm eller kall, och den enda obligatoriska ingrediensen är pepparroten. Det här receptet är en varm pepparrotssås som är god till salta kötträtter, t.ex. oxbringa, stekt korv och fläsklägg.

Ingredienser (5 dl pepparrotssås):

  • 50 g smör
  • ½ dl mjöl
  • 2 dl buljong (gärna buljong från kok av fläsklägg eller oxbringa, annars ersätt med t.ex. 2 dl vatten och 1 tärning grönsaks- eller kalvbuljong)
  • 3 dl mjölk
  • ½-1 tsk salt
  • Peppar
  • 1-3 msk pepparrot, finriven (justera mängden efter egen smak)

Gör så här:

  1. Gör en bottenredning.
  2. Tillsätt buljong samt nästan all mjölk.
  3. Tillsätt mer buljong eller mjölk vid behov för att späda.
  4. Tillsätt salt och peppar. Smaka av såsen så den är färdig innan pepparroten tillsätts.
  5. Tillsätt pepparroten och rör om.