Lapskojs – salt kokt kött blandat med potatismos

Lapskojs är en traditionell rätt som finns i olika varianter i hela norra Europa. I princip kokt salt kött i småbitar som blandas med potatismos. Klassiska tillbehör är rödbetor, senap och stekt ägg.

Ingredienser (4 portioner):

  • 400 g kokt rimmad oxbringa (se recept här)
    • Oxbringan kan bytas ut mot kokt rimmad fläsklägg, men det är då mer tidskrävande att putsa fläskköttet som måste vara mycket rent från senor osv.
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 750 g potatis (helst mjölig)
  • 1 gul lök
  • 50 g smör
  • Tillbehör och garnering:
    • Ägg, varsitt stekt
    • Inlagda rödbetor
    • Inlagd gurka
    • Senap
    • Färsk persilja, hackad

Gör så här:

  1. Koka köttet enligt separat recept och behåll buljongen. Skiva köttet ca 5-10 cm tjockt, och dela sen ca 2 cm breda bitar. Sila buljongen. Koka köttbitarna i buljongen tills de riktigt faller isär. Då silas buljongen igen så att kött och buljong separeras. Ställ köttet åt sidan. Buljongen ska användas till moset.
  2. Lägg persilja, pepparkorn och lagerblad i en kryddpåse.
  3. Skala potatis och lök. Koka potatis och lök mjuka tillsammans med kryddpåsen i vatten, ca 25 min.
  4. Plocka upp kryddpåsen och häll av spadet, spar det att späda moset med.
  5. Mosa potatis och lök. Vänd ner kött och smör. Späd moset med kokspadet till önskad konsistens.
  6. Stek ägg i smör. Servera lapskojs med ägg, gurka, rödbetor, senap. Garnera med persilja.