Beef Wellington – smördegsinbakad oxfilé

Beef Wellington är en kötträtt av engelskt ursprung, gjord av oxfilé belagd med paté (ofta pâté de foie gras, dvs. ankleverpaté; ofta substituerat med anklevermousse som innehåller lite mer grädde) och duxelle (finhackad svamp stekt tillsammans med finhackad lök), insvept i smördeg, sedan gräddad. Vissa recept inkluderar att slå in det belagda köttet i en crêpe eller parmaskinka (prosciutto) för att behålla fukten och förhindra att degen blir blöt och mjuk.

Serveras med madeirasås, rödvinssås, potatispuré.

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g oxfilé i bit (helst mittbit)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 200 g smördeg (se recept här)
  • 1 ägg
    • Alternativ: 2 äggular, 1 msk vatten och en nypa salt
  • 50 g anklevermousse (kan uteslutas om senap används)
  • 1 msk dijonsenap (valfritt)
  • Ev. 6 skivor parmaskinka (valfritt)
  • Fyllning:
    • 300 g svamp (champinjoner, annan svamp eller blandning)
    • ½ kruka färsk timjan (bara bladen)
    • 2 vitlöksklyftor
    • 2 msk smör
    • ½ dl madeira (kan uteslutas)
    • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Putsa oxfilén. Salta och peppra. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om. Låt svalna. Pensla köttet runt om med senapen.
  2. Fyllning:
    1. Putsa och skär all svamp i mindre bitar. Plocka timjanbladen och skiva vitlöken.
    2. Hetta upp en stekpanna och stek all svamp i en torr stekpanna, så att vätskan dunstar bort. Tillsätt smör och vitlök. Stek ytterligare 5 min. Häll på madeira och sjud 3-4 min till.
    3. Mixa lite slarvigt med stavmixer. Blanda ner timjanbladen och smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
  3. Montering:
    1. Vispa upp ett ägg (eller äggulorna med vatten och lite salt).
    2. Med parmaskinka:
      • Lägg ett stort ark med plastfolie (folien kan läggas omlott) på en arbetsyta och placera ut parmaskinka omlott på plasten, stor nog så att köttet kan bli helt inlindad. Sprid ut duxellen jämnt över skinkan.
      • Lägg köttet ovanpå den svamptäckta skinkan. Använd plastfolien och rulla parmaskinkan över köttet, rulla sedan plasten runt köttet, dra åt folien i ändarna genom att snurra, för att få en fin, jämn och tjock rulle. Lägg rullen i kylen i minst 30 minuter.
      • Pensla kanterna på smördegen med ägg. Ta bort plastfilmen från köttet och linda smördegen runt hela köttbiten.
    3. Utan parmaskinka:
      1. Kavla ut smördegen på mjölat bakbord till en storlek som passar runtom köttet. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
      2. Bred anklevermousse över smördegen. Fördela svampen över moussen och lägg köttet mitt på.
      3. Linda smördegen runt hela köttbiten.
    1. Lägg köttet med skarven på smördegen nedåt. Tryck ihop ändarna och skär bort överflödig smördeg. Pensla smördegen med ägget och lägg i kylen i minst 10 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200°C.
    3. Pensla smördegen med ägg igen efter att det har vilat. Skär små snitt i smördegen – passa på att göra dekorativa mönster. Sätt in i mitten av ugnen 35-40 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på 50°C. Låt köttet vila i ca 10 minuter.