Ostsås

Sauce Mornay – ostsås på bechamel med riven ost

https://en.wikipedia.org/wiki/Mornay_sauce

Ostsås i stekpanna

Ostsås som man kan göra när man steker kött/fågel. Stekskyn ger smak till såsen. Detta recept ger en bra grund som kan varieras med olika smaksättningar.

Ingredienser (4 port):

  • 4 portioner kött/fågel, t.ex.
    • 600-700 g kycklingfiléer, tinade
    • 4 st fläskkotletter
  • Ev. 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 st gul/röd lök
  • 3 dl vispgrädde (ersätt ev. en del av grädden med crème fraiche)
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g ost, riven (helst smakrik, lagrad ost)

Gör så här:

  1. Peppra kött-/fågelbitarna och skala och finhacka löken. Avstå gärna från att salta nu då osten också bidrar med sin sälta.
  2. Hetta upp lite olja och smör i en stekpanna. Stek löken och bryn köttet/fågeln:
    • Kycklingfiléer: ca 3-4 min på båda sidor (hälften så lång tid för minutkycklingfilé) så att de får en gyllenbrun stekyta.
    • Fläskkotletter: ca 3-4 min på båda sidor så att de får en gyllenbrun stekyta.
  3. Tillsätt grädde och dijonsenap. Låt puttra 5-10 min.
  4. Riv över ost, blanda om och smaka av med salt och peppar.