Pasta all’amatriciana

Pasta i tomatsås med guanciale (torkad griskind). Serveras med riven pecorino, som även kan blandas ned i såsen.

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 portioner pasta (torkad pasta, vanligen spaghetti, bucatini eller rigatoni)
  • 300 g guanciale
    • Substitut är pancetta, salami, prosciutto i bit
  • 4 dl vitt vin
  • 0,5(-1) kg hela tomater på burk
    • Substitut är krossade tomater
  • Peppar
  • Salt

Gör så här:

  1. Strimla guanciale fint (ca 0,5x1x2 cm).
  2. Stek guancialen långsamt på låg värme. Köttet reduceras medan fettet smälter i pannan.
  3. Medan köttet steks, lägg tomaterna i en skål och mosa dem med en gaffel.
  4. Köttet ska bli mjukt på insidan, knaprigt på utsidan. När det har skett, tillsätt 4 dl vitt vin.
  5. Låt sjuda tills den mesta vätskan är borta, vilket tar ca 3 minuter.
  6. Tillsätt tomaterna och blanda.
  7. Låt sjuda 10-15 minuter. Under tiden, tillsätt generöst med peppar och smaka av med salt.
  8. När såsen har reducerats, stäng av plattan och koka pastan al dente.
  9. Häll av pastan och spar 1 dl av pastavattnet (för 4 port).
  10. Tillsätt pastan och pastavattnet i tomatsåsen och blanda väl i pannan.