Pasta i tomatsås med guanciale (torkad griskind). Serveras med riven pecorino, som även kan blandas ned i såsen.
Ingredienser (4 portioner):
- 4 portioner pasta (torkad pasta, vanligen spaghetti, bucatini eller rigatoni)
- 300 g guanciale
- Substitut är pancetta, salami, prosciutto i bit
- 4 dl vitt vin
- 0,5(-1) kg hela tomater på burk
- Substitut är krossade tomater
- Peppar
- Salt
Gör så här:
- Strimla guanciale fint (ca 0,5x1x2 cm).
- Stek guancialen långsamt på låg värme. Köttet reduceras medan fettet smälter i pannan.
- Medan köttet steks, lägg tomaterna i en skål och mosa dem med en gaffel.
- Köttet ska bli mjukt på insidan, knaprigt på utsidan. När det har skett, tillsätt 4 dl vitt vin.
- Låt sjuda tills den mesta vätskan är borta, vilket tar ca 3 minuter.
- Tillsätt tomaterna och blanda.
- Låt sjuda 10-15 minuter. Under tiden, tillsätt generöst med peppar och smaka av med salt.
- När såsen har reducerats, stäng av plattan och koka pastan al dente.
- Häll av pastan och spar 1 dl av pastavattnet (för 4 port).
- Tillsätt pastan och pastavattnet i tomatsåsen och blanda väl i pannan.