Het chilisås

Stark sås som passar till texmex, latinamerikansk mat, kebab, tacos, asiatisk mat mm.

Ingredienser (ca 4 dl):

  • 10 pepparfrukter (t.ex. röd spansk chilipeppar, jalapeño)
  • 0,8 dl råsocker
  • 1 msk neutral matolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,8 dl vinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Skär bort fästena på chilifrukterna.
  2. Dela chilifrukterna på längden och lägg dem med olja i en ugnsform. Kärnorna kan vara med (då blir hettan starkare).
  3. Använd gärna plasthandskar (kan improviseras med små plastpåsar) för att inte vidröra chilifrukterna då rester från chilin kan irritera ögonen kraftigt om man sen råkar peta där.
  4. Rosta chilifrukterna i mitten av ugnen vid 225°C på grillfunktion i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända. Passa noga.
  5. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg vitlöken med chilifrukterna.
    Rosta ca 5 minuter till. Passa noga så att inget bränns.
  6. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull tills ljusbrunt.
  7. Häll på vinäger och vatten (det fräser till häftigt).
  8. Låt koka. Rör om då och då tills sockret löst sig.
  9. Mixa nu allt till en slät chilisås. Detta görs enklast genom att chilin, vitlöken och sockervattnet läggs ned i kastrullen och allt mixas med en stavmixer med mixerdel i metall (dvs. tål värme; om den är i plast måste allt kylas ned först).
  10. Smaka av. Är såsen för stark kan den spädas med tomatpuré, hackade tomater eller passerade tomater. Den kan behöva mixas igen.
  11. Koka upp chilisåsen och häll den sedan i rena burkar medan den ännu är varm. Sätt på lock och ställ dem upp och ner att kallna.
  12. Förvaras i kyl. Håller i minst 4 veckor.