Majonnäs (grundrecept)

Är god som den är till skaldjur, hamburgare, ägghalvor, dippsås mm. Är också grund till salladsdressingar och kalla såser, t.ex. remouladsås, tartarsås, bearnaisemajonnäs.

Ingredienser (för 3 dl majonnäs):

  • 2 äggulor (mest traditionellt) eller 1 helt ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger (eller annan vinäger) eller citronsaft
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl neutral matolja

Gör så här:

  1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur, gärna rumstemperatur.
  2. Knäck i ägget i en mixerkanna med höga smala kanter. Tillsätt senap, salt och vinäger. Häll sist ner oljan.
  3. Ställ ner stavmixern i botten på kannan och börja mixa. När du ser att majonnäsen börjar gå ihop i botten efter några sekunder kan du röra stavmixern försiktigt uppåt.
  4. Fortsätt röra mixern uppåt tills allt är blandat och på bara några sekunder har du en krämig och god majonnäs färdig.
  5. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller lite vinäger.