Risgrynsgröt (flera varianter)

Risgrynsgröt

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 dl grötris (rundkornigt ris)
  • 4 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • ½ tsk salt
  • ca 7 – 7 1/2 dl mjölk
  • Ev. socker
  • Ev. 25 g smör
  • Mjölk och mald kanel till servering.

Gör så här:

  1. Mät upp ris, vatten och salt.
  2. Koka upp och rör om. Lägg på lock. Koka i ca 10 minuter på svag värme utan omrörning.
  3. Tillsätt mjölken, en bit hel kanel och ev. en bit smör. Rör om och koka upp på nytt.
  4. Lägg på locket och låt gröten svälla på svag värme ca 40 minuter utan omrörning.
  5. Är gröten för tunn, låt den svälla ytterligare. Är den för tjock, späd med mer mjölk och rör om.

Ris à la Malta

Dessert som vanligen görs på överbliven gröt.

Ingredienser (8 portioner):

  • Kall risgrynsgröt (på 2 dl grötris; motsvarande 4 portioner gröt, 8 portioner ris à la Malta)
  • 2 dl vispgrädde
  • Ev. ½ dl florsocker (kan uteslutas om gröten serveras med saftsås som är söt)
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Vispa grädden med flor- och vaniljsocker.
  2. Vänd ner grädden i den kalla gröten.

Risgrynspudding – gratinerad risgrynsgröt

Dessert som vanligen görs på överbliven gröt, eller som en ”lyxgröt” liksom ris à la Malta. Kryddorna kan varieras.

Ingredienser (8 portioner):

  • 7 dl kall risgrynsgröt
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • 4 ägg
  • 2 msk socker (kan uteslutas)
  • Valfri smaksättning (välj en eller flera, men det blir gott även utan dessa):
    • 2 tsk vaniljsocker (eller motsvarande)
    • 1½ dl russin
    • Ca 5-10 droppar bittermandelolja (ger mandelsmak)
    • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
    • Kryddpeppar, mortlad
    • Kanel, mald
    • Muskot, riven
    • 0,5-0,75 g saffran

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 °C.
  2. Blanda gröt med grädde, socker och ev. smaksättning. Vispa ner äggen ett i taget.
  3. Smörj en ugnssäker form med smör. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Kolla med sticka att puddingen är genombakt.
  4. Låt svalna och servera med saftsås, färska bär, vispad grädde och/eller strösocker.