Vitvinssås

Passar till fisk, skaldjur och pasta.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin, torrt och helst ej ekfatslagrat
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Gör så här:

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en kastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter.
    1. Om du vill kan du reducera såsen ytterligare 10-20 minuter för en mer karamellig och koncentrerad smak.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering.
  8. Garnera gärna vitvinssåsen med hackad gräslök.