Kycklingbröstfiléer i ugn med marinad

Här beskrivs en metod för att tillaga saftiga kycklingbröstfiléer i ugn. I metoden använder man en marinad (se recept här) som kan anpassas efter smak och efter den rätt man ska ha kycklingen till.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°C över- och undervärme (temperaturen sänks senare).
  2. Blanda ihop marinaden. Smaka av och sen ställ den åt sidan.
  3. Krydda filéerna runt om med salt och peppar. Hetta upp fett i en stekpanna, stek filéerna på hög värme, ca 4-5 min på varje sida.
  4. Lägg filéerna i en ugnsform. Häll marinaden över filéerna och ställ genast formen mitt i ugnen. Sänk värmen till 200°C.
    • Gör allt så snabbt som möjligt – målet är att kycklingen ska svalna så lite som möjligt mellan stekpanna och ugn.
    • Anledningen till den högre temperaturen innan är att ugnen ska vara riktigt het när kycklingen ställs in (värme förloras ju när ugnsluckan öppnas).
  5. Ta ut kycklingen från ugnen efter 15-17 minuter (innertemperatur 66C; tiden varierar beroende på hur tjocka filéerna är). Täck genast med folie.
  6. Låt kycklingen vila i 15 minuter under folien (ska nå innertemperatur 72C). Servera hela filéer eller skär dem i skivor. Häll gärna över skyn från ugnsformen. Gott såväl varmt som kallt.