Grillmarinad och glasering till kött (grundrecept, varianter)

Med marinad avses här en sådan som kött ska ligga i någon timme eller upp till ett dygn, dels för att bli något mörare (det hjälper syran till med) men främst för att få en bättre smak.

Med glasering avses här en söt sås som köttet ska penslas med precis innan det ska tillagas.

Grillmarinad och glasering

Ingredienser (t.ex. till ca 1,5 kg revbensspjäll):

  • Marinad:
    • 4 msk olivolja
    • 2 msk kinesisk soja
    • 2 msk balsamvinäger (mörk har jag använt, går säkert bra med ljus också)
    • 4 st vitlöksklyftor, pressade
    • 1 msk salt
    • ½-1 tsk svartpeppar
    • Ev. örtkryddor (t.ex. till fläsk: 1 tsk torkad rosmarin eller två toppskott färsk rosmarin, samt 1 tsk torkad timjan
  • Glasering:
    • 3 msk honung
    • 4 msk dijonsenap

Enklare grillmarinader

Vill man göra det riktigt enkelt för sig så räcker det faktiskt med att blanda olja och kinesisk soja i lika delar, det blir också gott. Man kan välja att tillsätta ett par klyftor vitlök (pressade eller fint rivna). Ännu lite godare blir marinaden om man tillsätter t.ex.

  • 1 tsk grillkrydda
  • eller 0,5 tsk salt och 0,25 tsk malen svartpeppar
  • eller 0,5 tsk chilipeppar och 1 krm svartpeppar och ev. 0,5 tsk salt