Poulet à la crème – krämig kycklinggryta

Ett recept som är någonstans mellan vardag och fest, riktig vardagslyx eller ett säkert kort när man ska bjuda på middag. Lite tidskrävande men mycket prisvärd. Receptet kan varieras i många olika riktningar med olika smaksättningar och olika tillägg om man vill.

Ingredienser (4 portioner):

  • Delar från 1 hel kyckling eller motsvarande mängd bröstfiléer eller lårfiléer (t.ex. 4 bröstfiléer eller 6-8 urbenade lårfiléer)
  • 2 hg champinjoner
  • 2 dl vitt vin eller buljong
    • Eller t.ex. en skvätt vitvinsvinäger, en skvätt koncentrerad kycklingfond och resten vatten (alltså totalt ca 2 dl vätska)
  • 3 dl gräddmjölk (blanda grädde och mjölk i lika delar)
  • 1 krm cayennepeppar
  • Smör
  • Vetemjöl
  • Salt
  • Peppar
  • Valfritt (för smaksättning och variation):
    • Citronsaft
    • Dijonsenap
    • Örtkryddor
    • Paprikastrimlor (stek dem innan de tillsätts tillsammans med champinjonerna)

Gör så här:

  1. Salta och peppra bitarna lätt och vänd dem sedan i vetemjöl.
  2. Stek i en gryta med smör på medelhög värme tills bitarna blir gyllenbruna runt om.
  3. Slå vinet/buljongen i grytan, på med locket och låt stå på spisen på svag värme i 20-30 minuter. Provskär den största biten på mitten för att se om kycklingen är färdigkokt.
    • Alternativ: Ställ in grytan i ugnen med locket på 225°C i 40 minuter.
  4. Under tiden skivar du och fräser champinjonerna lätt i smör 5-10 minuter.
  5. Arbeta också ihop 1,5 msk vardera av smör och vetemjöl. Det blir ett s.k. beurre manié som ska reda grytan.
  6. När kycklingbitarna kokat klart, ta upp ur grytan (och håll gärna varma).
  7. Lägg ner svampen i grytan och slå på grädde. Låt koka upp och rör sedan ner smör- och mjölblandningen lite i taget och låt sedan sjuda i 5 minuter.
  8. Tillsätt cayennepeppar och smaka av.
  9. Lägg kycklingen i grytan, rör om och vid behov låt allt värmas upp i grytan före servering.
  10. Servera med ris eller örtpotatis.
Kycklinglårfiléerna paneras och steks i grytan före kokning. Till vänster ses en skål med qmör och vetemjöl som ska blandas när smöret har blivit rumstempererat.
Kycklingen och den krämiga såsen har blandats och rätten är färdig för servering.