Kafta/kofta/köfte – kryddiga färsbiffar från Mellanöstern

Kafta/kofta/köfte är en familj av köttfärsrätter som finns i framförallt Turkiet och Mellanöstern men också i angränsande regioner. I den enklaste formen består de av bollar, järpar eller ”korvar” av köttfärs – vanligtvis nötkött, kyckling, fläsk, lamm eller fårkött, eller en blandning – blandat med kryddor och ibland andra ingredienser. De tidigaste kända recepten finns i tidiga arabiska kokböcker där lammfärs användes. De kan grillas, stekas, ångas, pocheras, bakas eller marineras, och kan serveras med en rik kryddig sås eller i en soppa eller gryta.

Nedan ett recept som kommer från det levantinska köket.

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g lammfärs
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 dl persilja
  • 1 krm kryddpeppar, mald
  • 0,5 krm kanel, mald
  • 2 msk rapsolja, till stekning
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

  1. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Finhacka persiljan. Blanda alla ingredienser i en bunke.
    • Det är viktigt att lökbitarna är små för att stora bitar i biffarna stör upplevelsen.
  2. Forma avlånga rullar av färsen. Stek dem i olja i en stekpanna tills de är genomstekta.