Aromatisk linsgryta

Linsgryta som serveras med lite korv, kyckling, fläsk eller nötkött.

Ingredienser (4 portioner som tillbehör, 2 portioner som hel varmrätt):

  • 250 g linser (gröna eller röda)
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 stälkar selleri
  • 4 skivor bacon (eller ca 1 hg kallrökt sidfläsk)
  • 2-3 stora vitlöksklyftor
  • 1/2 liter vatten
  • 1,5 l höns-/kycklingbuljong
  • Olja till stekning
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär fläsket fint och fräs i olja i en gryta på medelvärme utan att det bryns.
  2. Skär lök, selleri och vitlök ganska fint och fräs med fläsket tills det mjuknar men inte bryns.
  3. Slå på linserna, buljongtärning och vattnet.
  4. Rör om, koka upp och låt sjuda på svag värme i 45 minuter. Dra några rejäla tag med pepparkvarnen och smaka av med salt.