Krämig kycklinggryta med crème fraiche (grundrecept, varianter)

En superenkel kycklinggryta som går fort att tillaga. Serveras med ris eller pasta.

Ingredienser (4 portioner):

  • 600-800 g kycklingfilé, strimlad
  • 1-2 vitlöksklyftor, pressade eller skivade
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt och peppar
  • 3 dl kycklingbuljong
  • Smaksättning (välj en eller gör din egen):
    • Variant med soltorkade tomater och dragon:
      • 1 burk soltorkade tomater (à 200 g), fint strimlade
      • 1 msk dragon, torkad
      • Ev. en skvätt vitt vin (ersätter lite av buljongen)
    • Variant med kronärtskockshjärtan:
      • 1 burk kronärtskockshjärtan
      • 1/2 burk soltorkade tomater (à 200 g), fint strimlade
      • 1 msk färsk persilja, hackad
      • 1 msk färsk dragon, hackad
    • Variant med bacon och timjan:
      • 1 paket bacon (à 140 g), fint strimlad – stek den innan och ställ åt sidan på hushållspapper
      • 1 msk timjan, torkad
      • Ev. 1 msk dijonsenap

Gör så här:

  1. Strimla kycklingen.
  2. Bryn kycklingen i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
  3. Sänk värmen, pressa i vitlöken och andra ingredienser som ska rostas någon minut.
  4. Tillsätt buljong och rör ner crème fraichen.
  5. Tillsätt valfria övriga ingredienser och låt sjuda 5 minuter.
  6. Smaka av.
  7. Klart!