Kolapaj med nötter

Ingredienser (för en paj, ca 24 cm i diameter):

  • Pajskal (söt mördeg, se recept här)
  • Nötkola:
    • 100 g smör
    • 1,5 dl strösocker
    • 1 dl ljus sirap
    • 3 dl vispgrädde
    • 1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
    • ½ tsk salt
    • 2-2 ½ dl (ca 150 g) skållade och rostade nötter, förslagsvis till största delen hasselnötter eller mandel och mindre andelar av andra nötter

Gör så här:

  1. Gör ett pajskal enligt separat recept.
  2. Blanda alla ingredienser till kolan utom nötterna i en tjockbottnad kastrull.
  3. Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme till 122°C ca 20-30 minuter, rör då och då.
  4. Ta från värmen och rör ner nötterna.
  5. Häll nötkolan i pajskalet. Låt svalna helt och ställ i kylen minst 3 timmar.
  6. Ta fram pajen ca 30 minuter före servering. Servera pajen med vispad grädde.