Karamelliserad lök

Karamelliserad lök är det perfekta tillbehöret till många rätter. Absolut ett måste till både hamburgare och korv, men passar även till grillat kött. Stek gula lökar sakta och riktigt länge innan strösockret strös över och löken blir karamelliserad. Det går lika bra med röd lök.

Räkna med en lök/portion

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 gula lökar (eller röda)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • Salt (efter smak)
  • Ca 1-1½ dl vatten
  • Peppar (valfritt)

Gör så här:

  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Stek löken i smöret på medelvärme tills den har fått fin färg och mjuknat. Rör om med jämna mellanrum.
  3. Sänk värmen och tillsätt salt, vinäger och socker. Låt småputtra tills nästan all vätska är borta, minst 15 minuter. Häll på lite extra vatten om det blir för torrt. Rör runt då och då.
  4. Peppra lite.