Kycklingfiléer med tillbehör i gryta

Ingredienser (per portion eller per 4 portioner):

  • 100-150 g kycklingfilé/portion
  • 200 g potatis/person (alternativt blanda olika rotfrukter)
  • 100-125 g haricots verts/sockerärtor per portion
  • Kryddblandning (för 4 portioner):
    • 1/2 tsk vardera av rosmarin, timjan, salvia, svartpeppar, salt, vitlökspulver (eller dubbel mängd färsk, finhackad vitlök)
  • 1 gul lök, skivad (för 4 portioner)
  • 50 g smör (för 4 portioner)
  • 2 msk olja (för 4 portioner)
  • Tillsätt någon dl vatten bara vid behov under koktiden

Gör så här:

  1. Putsa kycklingfiléerna vid behov. Tvätta och ansa grönsaker/rotfrukter. Skala och hacka dem vid behov.
  2. Storleken på potatisen ska vara lite mindre än små hönsägg. Morötter ska vara högst hälften så stora.
  3. Blanda kryddblandningen.
  4. Häll oljan i botten av kastrullen och stjälp runt grytan lite så att oljan sprider sig på grytans botten. Lägg ett lager skivad lök så att det täcker botten.
  5. Sprid kycklingfiléerna ovanpå löken. Häll ner rotfrukterna och de andra grönsakerna i grytan.
  6. Strö kryddblandningen över allt. Klicka ut smöret i små skivor över allt.
  7. Kör i slow cooker 6-8 timmar på low, eller i gjutjärnsgryta i ugn 1½-2 timmar på 160C.