Gambas al ajillo (flera varianter) – räkor med chili och vitlök

Klassisk spansk tapas. Perfekt på en buffé eller som tilltugg.

Gambas al ajillo

Ett mer autentiskt spanskt recept.

Ingredienser (4 bufféportioner):

  • 800 gram stora räkor (skalade och upptinade)
    • Om de inte är upptinade finns det en risk att rätten blir lite vattnig.
  • 7-8 vitlöksklyftor
  • 2 dl olivolja
  • 1 tsk cayennepeppar (eller torkad chili)
  • 50 ml vitt vin
  • 1 msk hackad persilja
  • Salt


Gör så här:

  1. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på hög medelvärme. Skala vitlöken under tiden.
  2. Skiva vitlöken grovt. Lägg den i stekpannan och fräs i 1-2 minuter.
  3. Häll i cayennepeppar och blanda. Fräs tillsammans med vitlöken i ytterligare 1 minut.
  4. Lägg räkorna i stekpannan och strö över en nypa salt. Stek räkorna ca 1 minut på varje sida.
  5. Häll sedan i vinet och rör runt. Låt allt puttra i ytterligare några minuter på medelhög värme så att alkoholen avdunstar. Ös gärna vätskan över räkorna under tiden.
  6. Ta av stekpannan från plattan. Blanda i den hackade persiljan och rör runt. Servera räkorna rykande heta.

Marinerade räkor med citrus, chili och vitlök

Recept som påminner om spanska tapasklassikern gambas al ajillo men är lite enklare att laga. De här räkorna serveras svala eller ljumna, de är lite fräschare då receptet inte innehåller lika mycket olja, och receptet blir lika bra med små räkor.

Ingredienser (3-4 bufféportioner):

  • 280 g avrunna och skalade räkor (motsvarar 600 g färska räkor)
  • ½ citron, skal och saft
    • Alternativ: 1 lime, skal och saft
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1/2 röd chili, finhackad
    • Kan substitueras med torkad chili eller cayennepeppar.
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • ½ kruka färsk koriander, hackad
  • Fett till stekning

Gör så här:

  1. Fräs ev. vitlök och chili i olja eller smör 2 minuter. Tillsätt skal och saft från citron eller lime.
    • Alternativ: blanda vitlök, chili, citron/lime och olivolja med räkorna (dvs. utan fräsning).
  2. Blanda detta med olivoljan och räkorna. Smaka av med salt (och ev. mer chili).
    • Tillsätt oljan lite i taget. Hela mängden kanske inte behövs.
  3. Strö över koriander.
  4. Låt gärna räkorna stå i marinaden minst 30 minuter innan servering.
Marinerade räkor.