Ölkött – lättlagat långkok med kött och öl

Lättlagad rätt som kan göras i en gryta i ugnen, eller i en långkokare (slow cooker). Det behövs i princip tre ingredienser: kött, aromatiska grönsaker och öl. Man behöver inte köpa något fint kött, utan ta gärna det billigaste som finns på extrapris. Mästan vilket kött som helst funkar (men inte fågel och fisk). Det här ett recept som kan lagas billigt och blir jättegott ändå.

Ingredienser:

  • Ca 1-1,5 kg kött (gärna med ben)
    • Fläskkött, t.ex. skinka, lägg, karré, sida, bog, kotlett(rad)
    • Nötkött, t.ex. högrev, bog, lägg, bringa, rulle, ytterlår, innanlår, fransyska, nötstek, rostbiff eller kalvstek
    • Lamm, t.ex. bog, bringa
  • 0,5 liter öl
    • Gärna mörkare, mer aromatisk öl, t.ex. bayerskt öl, porter.
  • Valfri mängd aromatiska grönsaker
    • Förslag: 1 gul lök, 1 stjälkselleri, 1 stor morot, 10 cm purjolök och några klyftor vitlök
  • Ev. kryddor, t.ex. peppar, några lagerblad
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Hacka grönsakerna grovt. Alla grönsaker kommer att kokas mjuka under den långa koktiden.
  2. Putsa köttet (ta bort ev. senor, benflisor och överskottsfett).
  3. Valfritt steg, men rekommenderas: bryn köttet och fräs grönsakerna, utom vitlök.
  4. Lägg köttet och grönsakerna i grytan.
  5. Tillsätt ev. kryddor. Salta lite om du inte använder rimmat kött.
  6. Häll ölet i grytan (det behöver inte täcka allt).
  7. Koka 4-6 timmar på medium, beroende på om du vill kunna skiva köttet som en stek eller om du vill ha kött som faller isär liksom ”pulled pork”.
    • Om vätskan ser ut att ta slut, fyll på med lite vatten i grytan.
  8. Ta upp köttet ur grytan. Grönsakerna kan ätas till köttet. Spadet kan silas och användas som fond eller för att göra en skysås. Om köttet är sönderkokt blir det gott att blanda det med en viss mängd av spadet, så blir det som en saftig och mustig ”pulled pork”.